De ce sa alegem scutece textile

Stiati ca ?

  • Un singur bebelus produce in medie in jur de minim 900 kg de deseuri din scutece de unica folosinta in cei 2.2 ani in medie pana cand invata sa faca la olita?
  • Doar in Uniunea Europeana, conform unui studiu oficial, intr-un singur an se produc 6.731.000 tone de astfel de deseuri, deseuri care se descompun in medie intre 4 si 500 ani?

 

Acestea sunt cateva motive care m-au determinat pe mine ca mama sa aleg scutecele textile. Voi insira unele dintre ele, insa numarul argumentelor poate fi considerabil mai mare.

  • Scutecele textile sunt ecologice

Pentru un singur copil, de la nastere pana la olita se folosesc in jur de 6000 de scutece. Datorita faptului ca scutecele de unica folosinta au in interior un gel care retine umezeala, varsta la care copiii renunta la scutece a crescut pana aproape de 2,5 ani. Aceste scutece totalizeaza undeva la o tona de gunoi, care are nevoie de 500 de ani sau mai mult ca sa dispara de pe suprafata pamantului. In alta ordine de idei, resursele necesare pentru producerea si distribuirea scutecelor de unica folosinta sunt imense. Energia consumata pentru spalarea scutecelor textile este mult mai mica decat energia cosumata pentru producerea scutecelor de unica folosinta.

Cati dintre parinti, inainte de a arunca un scutec de unica folosinta, arunca deseurile la toaleta inainte de a-l arunca in gunoi? Cred ca nimeni. Nimeni nu se gandeste ca scaunele copiilor pot contine bacterii care ajung in sol si apoi in panza freatica. 92% din scutecele de unica folosinta ajung in natura impreuna cu materiile fecale din ele.

  • Nu irita funduletul copilului

Pentru scutecele de unica folosinta se folosesc chimicale, inclusiv clor, parfum si dioxina, care cauzeaza iritaţii. Exista diverse studii care au legat infertilitatea la baieti de folosirea scutecului de unica folosinta datorita faptului ca acestea tin caldura prea mare testiculelor iar aceasta poate scadea numarul de spermatozoizi. Cateodata, daca ne uitam in un scutec de unica folosinta, gasim cristale de gel.  Cateva dintre chimicalele folosite in scutecele de unica folosinta rezulta in urma inalbirii cu clor a acestora – dioxina fiind unul dintre ele. Dioxina este un produs chimic cargiogenic listat de catre EPA (Environmental Protection Agency) ca fiind cel mai toxic dintre produsele chimice care cauzeaza cancer, boli de ficat si slabirea sistemului imunitar. Scutecele de unica folosinta mai contin polyacrylat, un polimer (SAP) foarte absorbant care se transforma in gel cand este umed. O substanta similara se gaseste in absorbantele feminine.  Scutecele textile nu contin aceste chimicale care se gasesc in cele de unica folosinta.

  • Cost

Un copil are nevoie de aproape 6000 de scutece in 24 de luni de viata. Pretul mediu pentru un scutec de unica folosinta este de 1 leu minim pentru marimile mici si poate ajunge la 2 lei sau chiar mai mult in cazul scutecelor ecologice, biodegradabile. Aproximativ 7 scutece/zi x 1 luna = 210 scutece, la un nou nascut se folosesc si 10-12 bucati, mai tarziu se poate ajunge la 5 bucati pe zi. In medie copii merg la olita la 2,6 ani adica folosesc aproximativ 6300 in acest timp, la un cost total minim de 6300 lei.

Un stoc de scutece refolosibile poate costa intre 1000 si 2000 ron, in functie de tip si marca. Scutecele pot fi achizitionate si in perioade de reduceri sau pachete de incercare sau economice, care sunt mai ieftine.  Daca la aceste costuri se adauga banii folositi pentru apa, electricitate, detergent si ocazional scutece de unica folosinta biodegradabile costurile tot nu s-ar ridica la nivelul celor folosite pentru scutecele de unica folosinta.

-Scutecele lavabile se pot folosi si pentru urmatorul copil – iata inca un mod in care se poate economisi.

  • Copilul va merge mai repede la olita

Copii care folosesc scutece lavabile vor merge mai repede la olita. De ce? Pentru ca ei simt scutecul ud si le va fi mai cunoscuta senzatia, vor sti cand urmeaa sa faca. Scutecele de unica folosinta impiedica acest lucru, copilul nu simte umezeala, astfel nu va intelege ce face corpul sau. Varsta medie la care merg copii la olita a crescut de cand s-au introdus scutecele de unica folosinta. In Marea Britanie este 2½ ani, iar in Statele Unite este 3 ani. Acum 30 de ani era de 18 luni in Statele Unite.

  • Vreau ce e mai bun pentru copilul nostru

Cumparam hainute din bumbac organic, mancare bio, cele mai bune jucarii, insa la problema scutecelor nu se mai gandeste nimeni. Copiii stau in scutece de plastic 24 de ore din 24 aproape doi ani de zile.  Cu siguranta confortul copilului e la fel de important ca si toate celelalte aspect din viata lui. Lipsa chimicalelor din scutecele lavabile este un motiv in plus pentru a alege acest tip de scutece.


INAPOI


TRANSPORT GRATUIT

cititi conditiile pentru transport

RETURNAREA PRODUSELOR

14 zile pentru returnarea produselor

SUPORT TELEFONIC

+40.722-574.582; L - V 09.30-16.30;